Friday, May 8, 2009

Legenda o Claddagh prstenu



Iako postoji više legendi o Claddagh prstenu najpoznatija i najbliža istini je legenda o Richardu Joyceu.

Prica pocima prije nekih 400 godina u ribarskom selu zvanom Claddagh smjestenom nasuprot Galwayskog zaljeva, i iako Claddagh vise ne postoji kao naselje, legenda Claddagh živi kao jedan od njavecih ljubavnih simbola svih vremena. Legenda kaže da su gusari uhvatili ribarski brodić iz sela i posadu prodali u roblje bogatom turskom zlataru. Jedan član posade, Richard Joyce se trebao oženiti taj tjedan kad je zarobljen.

Kako su godine prolazile Richarda Joycea su podučavali u oblikovanju nakita. Joyce je postao vrhunski majstor u toj vještini i kako nikad nije zaboravio svoju djevojku kod kuće, napravio je zlatni prsten za nju sa srcem za ljubav, krunom za odanost i dvjema rukama za prijateljstvo.

Nakon osam godina, Joyce je uspio pobjeći i vratiti se u svoje selo. Na svoju veliku radost je otkrio da njegova ljubav nije odustala od nade da će ga ponovo vidjeti. Dao joj je prsten koji je napravio i vjenčali su se.

Ako nose prsten na lijevoj ruci, a srce pokazuje prema van to znači da im srce još nije osvojeno. Ako nose prsten na desnoj ruci, a srce pokazuje prema van to pokazuje prijateljstvo i moguću ljubav. Ako se nosi na desnoj ruci sa srcem koje pokazuje prema unutra to znači zaruke. Kad se nosi na lijevoj ruci sa srcem koje pokazuje unutra, to je znak sklopljenog braka.
(Vrlo prakticna stvar, i stvarno dosta ljudi nosi prstene u Galwayu, kao i u ostatku Irske, pa smo tako uspili skuzit da nas vozac ne samo da je zgodan nego je i slobodan :)



Isto tako Claddah prsten je prsten koji je Angel poklonio Buffy za 17. rođendan, a u to vrijeme ga je i sam nosio. Prsten su razmjenili i Jim Morrison i Patricia Kennealy-Morrison.

http://www.potgold.com/claddagh.htm


http://en.wikipedia.org/wiki/Claddagh_ring

1 comment:

  1. Lijepa legenda samo je ono o nošenju prstena malo pogrešno interpretirano :(

    ReplyDelete